Voorbereiding fotoshoot met paard

Hoe bereid ik me voor op een fotoshoot met mijn paard?

Een fotoshoot met je paard; voor veel paardenliefhebbers een droom die uitkomt. Een fotoshoot met je paard kan een geweldige ervaring zijn en mooie herinneringen opleveren. Natuurlijk wil je dat deze foto’s prachtig worden en in deze post vertel ik je graag wat je eigen invloed hierop is. Je kunt echt op de foto’s terug zien als er veel werk is besteed aan het voorbereiden van het paard en jezelf. Hieronder staan een aantal tips om je voor te bereiden op een succesvolle fotoshoot:

Toiletteren

Zorg ervoor dat je paard goed verzorgd is. Je ziet het echt terug op de foto’s als hier veel aandacht aan is besteed! Borstel de vacht grondig en zorg voor schone hoeven. Wil je graag een glanzende vacht? Probeer je paard een dag van te voren te wassen, zodat je paard droog is op de dag van de reportage. Hoe je de manen wilt presenteren is jouw eigen keuze. Knotten, invlechten of los; alles kan.

Outfit

Naast je paard kom jijzelf natuurlijk ook op de foto. Qua kleding adviseer ik altijd om zachte kleuren te dragen of natuurlijke tinten. Lees hier een uitgebreid kledingadvies voor een fotoshoot. Gaan we ook rijfoto’s maken? Probeer je kleding dan af te stemmen op de kleuren die je gebruikt op je paard, zoals je dekje.

Hoofdstel of fotohalster

Voor een chique uitstraling kan je ervoor kiezen om met het hoofdstel op de foto te gaan. Als je hiervoor kiest is het wel ontzettend belangrijk dat ook je hoofdstel netjes en schoon is. Laat gerust de teugels van het hoofdstel af, en ik zorg voor een subtiel touwtje dat ik na de shoot eenvoudig uit de foto kan halen. Op deze manier hebben we geen last van loshangende of zwieberende teugels.


Een andere mogelijkheid is om (gratis) gebruik te maken van mijn fotohalster. Dit is een halster die alleen over de neus en achter de oren gaat, waardoor ik het gemakkelijk kan wegwerken tijdens de nabewerking. Hierdoor lijkt het alsof het paard vrij op de foto staat. Foto’s maken met een gewoon halster om raad ik af omdat de bovenstaande opties veel netter en verzorgder zijn. Waardoor de foto natuurlijk nog mooier wordt.

Paard zonder fotohalster
Voorbeeldfoto’s fotohalster – voor en na
Paard met fotohalster

Oefenen

Vind je paard het lastig om stil te staan? Probeer dit van te voren te oefenen. Een paard mag natuurlijk alert zijn, maar voor een ontspannend beeld en vlotte fotoshoot is het handig als je paard enigszins stil kan staan. Uiteraard blijven het dieren en nemen we wel altijd genoeg de tijd.

Assistent

Als het mogelijk is, vraag dan iemand om je te helpen tijdens de fotoshoot. Een extra paar handen kan handig zijn om de aandacht van het paard te trekken of om te helpen met het sjouwen van spullen.

Snacks en beloningen

Zorg ervoor dat je wat lekkernijen bij de hand hebt om je paard te belonen. Beloningen met voer probeer ik wel zo lang mogelijk uit te stellen. Sommige paarden raken hierdoor hun focus kwijt. Maar het kan handig zijn met het aandacht trekken van het paard en natuurlijk is het ook goed om ze af en toe te belonen.

Ontspan

Het belangrijkste is om te ontspannen en plezier te hebben tijdens de fotoshoot. Het is een momentje van jullie samen op een mooie plek. En als jij ontspannen bent, zal je paard dit oppikken en waarschijnlijk ook meer ontspannen zijn. We nemen altijd de tijd totdat ik zeker weet dat we genoeg mooie foto’s hebben.

Wat neem je mee?

Nog even concreet wie en wat je meeneemt

  • Jezelf en natuurlijk je paard
  • Een extra persoon om aandacht te trekken
  • Spullen om de aandacht te trekken van het paard (hinnikjes, paraplu, plastic zakjes, lege aansteker, deobus)
  • Borstel en/of handdoek voor eventuele viezigheid
  • Wat lekkers voor je paard

Word je hier al helemaal enthousiast van en zie je het helemaal voor je? Ik ben er om jullie verhaal op een unieke manier vast te leggen. Als jij er klaar voor bent, dan sta ik klaar om samen met jullie er een onvergetelijke fotoshoot van te maken! Lees hier alles over het boeken van een fotoshoot met paard in Friesland.